بعد از ماه‌ها جنجال بر سر محاکمه مهدی هاشمی، سرانجام  ساعت 15:30 دقیقه روز 18 مردادماه، مهدی هاشمی به همراه خانواده و وکلای خود برای معرفی خود به زندان اوین آمد و پس از خداحافظی با خانواده‌اش وارد زندان شد. وی با بدرقه محسن، یاسر و فاطمه هاشمی و مادرش عفت مرعشی جهت گذراندن دوره 10 ساله حکم زندان خود به اوین آمده بود.

مهدی هاشمی رفسنجانی دقایقی پیش از ورود به زندان اوین با حضور در جمع خبرنگاران در پاسخ به این سؤال که نظر شما در مورد حکم دادگاه چیست، گفت: اولاً از شما می‌خواهم که تمام این فیلم‌ها و مطالب من را به طور کامل منتشر کنید. وی در ادامه با قرائت بیانیه‌ای خطاب به مردم ایران گفت:

بسم‌الله الرحمن الرحیم، ملت بزرگ و فهیم ایران! اکنون که براساس حکم محاکم قضایی برای تحمل کیفری که آن را عادلانه و قانونی ندانسته بلکه اغراض سیاسی را در آن عامل اصلی می‌دانم مهیا گشته‌ام، به عنوان عضو خانواده بزرگ انقلاب اسلامی که همواره در خدمت انقلاب و نظام جمهوری اسلامی بوده و خواهم بود، به منظور صیانت و دفاع از حیثیت و شخصیت مبارز و نستوه یار دیرینه و وفادار حضرت امام خمینی(ره) و همراه و وفادار همیشگی مقام معظم رهبری، پدر بزرگوارم و با توجه به عدم پذیرش خواست اینجانب مبنی بر برگزاری علنی دادگاه، بار دیگر درخواست اجازه پخش کامل و بدون حاشیه کلیه جلسات محاکمه اینجانب را از صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران دارم.

امیدوارم که این تقاضا مورد پذیرش واقع شود. رجاء واثق دارم که این اقدام از سوءاستفاده افراد افراطی و مغرض در ضربه زدن به یکی از ارکان نظام جمهوری اسلامی ایران پیشگیری خواهد کرد.»

محمود علیزاده طباطبایی وکیل مهدی هاشمی با حضور در جمع خبرنگاران، اظهار داشت: آقای امین ناصری معاون دادستان و سرپرست دادسرا حضور داشتند که ما پس از صورت جلسه مهدی را تحویل دادیم.

وی افزود: حکم قطعاً و یقیناً خلاف بین شرع است و ما این موضوع را به زودی ثابت می‌کنیم و رئیس قوه قضاییه هم خواهد پذیرفت.

وی افزود: ما دلایل زیادی داریم برای اینکه نشان دهیم حکم خلاف بین شرع است و مهدی هم قبل از ورود به زندان صراحتاً اعلام و اصرار کرد که فیلم دادگاه پخش شود.

وکیل مهدی هاشمی تصریح کرد: من کفر می‌کنم اگر رئیس قوه قضاییه فقط فیلم را ببیند خودش ماده 477 (ماده 18 سابق) را اعمال می‌کند.

وی در پاسخ به این سؤال که از کجا می دانید رئیس قوه قطعاً قبول می‌کند، گفت: ما مسائلی را در دادگاه دیدیم که در صورت جلسات دادگاه است که همه اینها دلایل ما برای خلاف شرع بودن حکم است.

وی در خصوص پس گرفتن درخواست اعاده دادرسی گفت: ما درخواست اعاده دادرسی را به دیوان عالی ارسال کردیم، دیوان بیش از 40 شعبه دارد متأسفانه یکی از سایت‌ها به دروغ نوشته بود که ما خواسته‌ایم که به شعبه خاصی برود این در حالی است که ما خواستیم ب?? شعبه ویژه نرود و آن شعبه‌ای بود که اگر می‌رفت حکم تأیید می‌شد.

وکیل مهدی هاشمی خاطرنشان کرد: اما می‌خواستند به شعبه 18 بفرستند که به همین دلیل ما پسش گرفتیم کما اینکه در تجدیدنظر هم خواهش کردیم به دو شعبه نرود چرا که ما از شعبه 54 شکایت داشتیم ولی متأسفانه به همان شعبه رفت.

علیزاده در پاسخ به این سؤال که آیا آیت‌الله هاشمی رفسنجانی بیش از ورود مهدی به زندان با وی ملاقات داشت، گفت: ایشان از مجمع به خانه آمدند و ناهار را با مهدی صرف کردند.

وی تأکید کرد: آیت‌الله هم حکم صادره را غیرشرعی و غیرقانونی می‌داند.

 

شروع ماجرا

اوایل فروردین ماه بود که حکم اولیه مهدی هاشمی صادر شد و در حالیکه همگان منتظر اعتراض وی به حکم صادره بودند، علیزاده طباطبایی وکیل خانوادگی وی ابتدا از روشن نبودن موضع مهدی هاشمی در قبال اعتراض یا عدم اعتراض به رای دادگاه اولیه خبر داد اما پس از گذشت چند روز عنوان کرد که موکلش قصد ثبت اعتراض به حکم را ندارد و دادگاه را ناعادلانه می داند.

 

حکم دادگاه

مهدی هاشمی بیش از 28 جلسه در دادگاه انقلاب به ریاست قاضی مقیسه محاکمه شد و سرانجام به ترتیب زیر و براساس مواد قانونی اعلام شده محکوم شد.

براساس ماده 5 قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء، اختلاس و کلاهبرداری، نامبرده متهم به اخذ رشوه اختلاس 600 میلیونی تومانی بود که براساس این ماده قانونی، وی به 10 سال حبس، رد مال 600 میلیون تومانی و 1.2 میلیارد تومان جزای نقدی و همچنین انفصال دائم از خدمات دولتی محکوم شد.

براساس ماده 3 قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء، اختلاس و کلاهبرداری، این فرد متهم به ارتشاء به مبلغ 5 میلیون و 200 هزار دلار بود که براساس همین ماده قانونی به 10 سال حبس، رد مال به مبلغ 5.2 میلیون دلار و جزای نقدی معادل همان مقدار (5.2 میلیون دلار) و انفصال دائم از خدمات دولتی به همراه 50 ضربه شلاق محکوم شد.

براساس ماده 610 قانون مجازات اسلامی، نامبرده به 5 سال حبس محکوم شد.

با رعایت ماده 134 قانون مجازات اسلامی در مقام اجرا،‌ اشد این احکام که همان 10 سال است اجرا خواهد شد.

 

حکم دستوری برای «مهدی هـاشمی»

وکیل خانوادگی هاشمی روز 17 فروردین به نقل از موکل خود به تسنیم می گوید: «وقتی قرار است رسیدگی دستوری باشد چرا باید اعتراض کنیم؟»

اما گویا ترس ناشی از مجازات این اتهام‌ زنی به دستگاه قضا، آقازاده و وکیلش را به عقب نشینی واداشت و وی در مدت زمان کوتاهی در گفت و گو با ایرنا اظهارات خود را اینگونه تکذیب کرد: « آنچه در رسانه ها گفته اند این بود که مهدی به دلیل اعتراض به نحوه رسیدگی، آن را عادلانه نمی دانست بنابراین زیر بار تجدید نظر نمی رفت. برخی رسانه ها چنین نوشته اند که مهدی رسیدگی را دستوری می دانست؛ اما من چنین چیزی نگفتم و این خبر را تکذیب می کنم.

 

اعتراض به حکم آقا زاده!

سیدمحمود علیزاده‌ طباطبایی با اذعان به این که آقازده قصد اعتراض به حکم را ندارد گفت: «دیروز تا آخر وقت هرچه با مهدی صحبت کردم و اصرار داشتم، گفت من تجدیدنظرخواهی نمیکنم، اما خانم مرعشی تماس گرفتند و اصرار داشتند که اعتراض را ثبت کنید چرا که امیدوارم در مرحله تجدیدنظر، عادلانه به موضوع رسیدگی شود. به ایشان (خانم مرعشی) گفتم من وکیل شما نیستم و وکیل مهدی هستم و باید مهدی از من بخواهد اعتراض کنم یا نه. چراکه من اختیاری جز اختیار مهدی ندارم. بنابراین من قبول نکردم اما امروز صبح خبردار شدم که آقای ابوالمعالی، به اصرار خانم مرعشی، در آخر وقت به دادگاه تجدیدنظر رفته و در آنجا اعتراض را ثبت کرده است.»

 

تایید حکم دستگاه قضا برای متهم

اما پس از گذشت حدود دو ماه از ثبت اعتراض به «حکم ناعادلانه!»، محسنی اژه‌ای، با تایید حکم مهدی هاشمی، در رابطه با اتهامات وی، گفت: مهدی هاشمی 3 جرم داشت و براساس ماده 134 قانون مجازات اسلامی که اگر چنانچه کسی تا 3 جرم داشته باشد براساس این ماده هر یک از جرائمش مجازات مستقل می‌گیرد و در مقام اجرا، اشد آن مجازات اجرا می شود. اژه ای سه جرم مهدی هاشمی را اختلاس ، ارتشا و مباحث امنیتی اعلام کرد.

وی گفت: مهدی هاشمی در کیفرخواست 12 اتهام داشت که بعضی از آن اتهامات را دادگاه بدوی با هم ادغام کرد و بعضی را هم تبرئه کرد از جمله جاسوسی را تبرئه کرد اما اختلاس، مباحث امنیتی و ارتشا را دادگاه بدوی حکم داد و دادگاه تجدید نظر هم با رعایت همین ماده 134 مجازات اسلامی تایید کرد. اختلاس براساس قانون اگر همراه با جعل باشد بین 7 تا 10 سال حبس، اگر بدون جعل باشد 5 تا 10 سال حبس و در مورد رشوه هم از 5 تا 10 سال حبس و در مورد مسائل امنیتی از 2 تا 5 سال حبس دارد .

ما دو قانون مجازات اسلامی داشتم که قانون اول مربوط به قبل از سال 92 بود و قانون دوم نیز از اردیبهشت ماه سال 92 اجرایی شده است. در قانون قبلی اینگونه بود که برای هر جرم یک مجازات در نظر گرفته می‌شد و فرد محکوم نیز باید مجازات را تحمل می‌کرد اما در قانون جدید که از اردیبهشت ماه سال 92 اجرایی شده، اگر کسی تعدد جرم داشته باشد، مجازات متعدد صادر می‌شود ولی در مقام اجرا، اشد مجازات اجرا می‌شود.

 

محتاج قصه نیست گرت قصد خون ماست!

اولین فردی که به این حکم واکنش نشان داد، متهم ردیف اول بود. وی بعد از انتشار خبر تایید حکمش در صفحه شخصی‌اش شعری کنایه آمیز را منتشر می کند و می نویسد:

«ارباب حاجتیم و زبان سوال نیست / در حضرت کریم تمنا چه حاجت است

محتاج قصه نیست گرت قصد خون ماست / چون رخت از آن توست به یغما چه حاجت است»

 

منتظریم ببینیم چه تصمیمی می‌گیرند!

البته واکنش خانوادگی هاشمی به همین‌جا ختم نشد و چندی بعد فائزه هاشمی که خود سابقه سپری کردن دوران محکومیت در اوین را در کارنامه‌ فعالیت‌های سیاسی‌اش می بیند، به حکم برادر واکنش نشان داد. وی در پاسخ به سوال یک خبرنگار مبنی بر اینکه نظرتان درباره حکم مهدی هاشمی چیست، گفت: «به من گفتند در این مورد مصاحبه نکن تا ببینیم چه تصمیمی می‌گیرند!»

 

حکم مهدی تقلب و پدرسوخته بازی است!

اما اظهارات جنجالی «عفت مرعشی» که فرزند را وادار به اعتراض به حکم اولیه کرده بود را باید «شاه بیت» واکنش‌ها به حکم «مهدی هاشمی » تلقی کرد.

وی در اظهاراتی تعجب برانگیز، بی مهابا به قوه قضائیه می تازد و در پاسخ به این پرسش که «نظر شما درباره حکم مهدی هاشمی چیست؟» می گوید: «حکم آقای هاشمی یعنی تقلب، تقلب، پدرسوخته‌بازی. بروید و همین را بزنید. بروید بنویسید که خانم هاشمی گفت «پدرسوخته‌بازی بوده، حکمش (حکم مهدی هاشمی) پدرسوخته‌بازی بود و حکم نیست.»

هرچند عفت مرعشی در ادبیاتی توهین‌آمیز صلاحیت قوه قضائیه را زیر سوال می برد و با سخیف‌ترین ادبیات به حکم نهایی عالی ترین نهاد قضائی کشور واکنش نشان می دهد، اما از اظهار نظر فائزه هاشمی اینگونه بر می آید که خاندان هاشمی همچنان منتظر تصمیمات نهایی مسئولان ارشد قوه قضائیه هستند و صدالبته این اظهارات «فائزه» را نیز باید تهدیدی جدی قلمداد که چنانچه نظر نهایی با خواست خوانده «آیت‌الله» هم‌سو نبود، آنگاه زمان اظهارنظر نهایی بابت حکم مهدی فرا خواهد رسید.

منظور از حکم نهایی، درخواست ماده 18 از سوی مهدی هاشمی است که طی آن، آنها از آیت‌الله آملی‌لاریجانی خواسته‌اند درباره حکم دادگاه تجدیدنظر اعلام‌نظر کند. دادگاه تجدیدنظر نیز در مجموع 25 سال حبس و چندین میلیون دلار رد مال برای مهدی هاشمی صادر کرده است که بالاترین میزان حکم صادره مربوط به یک بزه که 10 سال حبس است برای وی اعمال می‌شود.

 

از بالا دستور نگیرید!

اما اواخر سال گذشته و پیش از آنکه حکم اولیه «مهدی» صادر شد، آقای هاشمی رفسنجانی در گفت‌وگویی تفصیلی با روزنامه شرق به اتهامات فرزندش «مهدی» اینگونه واکنش نشان داد: چون دادگاه علنی نیست، نمی‌توانم حرف‌های آنجا را بزنم. ولی ماحصلی که به من اطلاع داده شده، این است که اینها بدون هیچ دلیلی تعداد زیادی اتهام د??ست کرده بودند. مثلا همین قضیه استات‌اویل قبلا سه‌بار مطرح شده بود و هر سه‌بار گفتند که هیچ ردی از مهدی هاشمی در آن نیست و هیچ اسمی از مهدی هاشمی در قراردادی که عباس یزدان‌پناه بست، دیده نمی‌ش??د.

هاشمی رفسنجانی با اشاره به اینکه آقای اعلمی (نماینده مجلس) از اظهارات وزیر نفت درباره عدم اتهام مهدی در پرونده استات اویل قانع شده بود، استدلال کرد که فرزندش نقشی در این پرونده نداشته است. بقیه (اتهامت) هم عین همین‌ها بود. یعنی هیچ چیز نداشتند. تا به حال دادگاه دلیلی برای جرم مهدی پیدا نکرده است. البته هنوز حکم نداده است.

هاشمی رفسنجانی تاکید کرد: «من نمی‌خواهم دخالت کنم. من از اول به رهبری و رییس قوه‌قضاییه و همه گفته‌ام. قاضی را نمی‌شناسم و هیچ وقت ندیده‌ام. به اینها گفتم اگر مهدی جرمی کرده باشد، ترجیح من این است در دنیا جزایش را ببیند و به آخرت نیفتد. چون آخرت خیلی سخت است و اگر جرمی نکرده، این در شأن جمهوری اسلامی نیست که انسانی را که جرم ندارد، به دلیل مسایل سیاسی، متهم یا محکومش کنند. من باید از جمهوری اسلامی دفاع کنم. نظر من این است. بنابراین در دادگاه هیچ دخالتی نکردم. با اینکه قاضی روحانی است، من اصلا ندیده‌ام و نخواسته‌ام ببینم. الان دادگاه تمام شده و مهدی و وکلایش آخرین دفاعشان را به‌صورت لایحه نوشتند که نزدیک دو هزار صفحه و خیلی‌خواندنی است و بعدها می‌تواند یک کتاب شود. ما هم نمی‌خواهیم در کار قوه‌قضاییه دخالت کنیم. حرف من با همه اینها این است که از بالا دستور ندهید و اگر از بالا دستور دادید، خلاف موازین قضایی و شرع است.»

 

فشار بر دستگاه قضا

البته این اظهارات تند «هاشمی رفسنجانی » از سوی رییس دستگاه قضا بی پاسخ نماند و آیت‌الله آملی لاریجانی در واکنش به هاشمی رفسنجانی گفت: القای تبرئه یک متهم، سخنی خلاف و قابل پیگیری قضایی است.

رئیس قوه قضاییه با بیان اینکه «تا به حال نشان داده‌ایم که در رسیدگی به پرونده‌ها کاری به گرایش‌های مختلف سیاسی نداریم» گفت: متأسفانه برخی شخصیت‌ها در عین اینکه می‌گویند نمی‌خواهیم در کار قضایی دخالت کنیم اما با سخنان خود به نوعی دخالت در کار قاضی می‌کنند و بر وی فشار وارد می‌کنند. خصوصاً القای این نکته که ممکن است متهم تبرئه شود ولی به نحو دستوری او را محکوم کنند. این سخن خلاف است و نشر این سخنان قابل پیگیری قضایی است.

آملی لاریجانی افزود: توقع این است، افرادی که از شخصیت‌های نظام هستند براساس موازین و در جهت احقاق حق سخن بگویند و اینگونه نباشد که اگر پرونده‌ای علیه ما یا بستگان ما است، دستگاه قضایی را متهم کنیم.

 

کاندیداتوری پدر، مقدمه رفتن به زندان!

مهدی هاشمی در پست اخیر خود در صفحه شخصی فیس بوکش مطلب جدیدی را منتشر کرده است.

وی در این مطلب مدعی شده است که اعلام کاندیداتوری آیت الله هاشمی رفسنجانی برای انتخابات مجلس خبرگان به زندان رفتن وی ربط دارد!

«غروب دیروز به خانه پدری رفتم تا سری به حاج آقا (بابا) بزنم. اخبار سایت ها و روزنامه بیشتر درباره اعلام کاندیداتوری حاج آقا برای انتخابات خبرگان بود. به حاج آقا گفتم "اعلام آمادگی شما برای انتخابات خبرگان دو نتیجه دارد: اولی ایجاد فضای انتخاباتی و دومی فرستادن من به زندان!"»

 

آخرین پست فیس بوک

«آخرین پست فیس بوک را در شرایطی می نویسم که تا ساعاتی دیگر با وجود عدم دریافت اجراییه، خود را به اجرای احکام زندان اوین معرفی می کنم. این درگاه ارتباطی با شما باز خواهد ماند و پرینت همه پیام ها و نظرات توسط یکی از اعضای خانواده در ملاقات های هفتگی به اطلاعم خواهد رسید و به فراخور ضرورت پاسخ هم خواهم داد. یک پست مفصل هم درباره روند دادگاه نوشته ام که به زودی منتشر خواهد شد. گاهی هم عکس یا موضوعی خاص که به ذهنم می رسد یا خاطره ای از زندان را می دهم در فیس بوک بگذارند تا بدانید زندان اوین چگونه روزی میزبان پدر است و روزی پسر. با این تفاوت که اوین گویا ماندگار است و از میان ما نمی رود...

مردم چشمم به خون آغشته شد/ در کجا این ظلم بر انسان کنند»

 

وداع آخر

آقای هاشمی رفسنجانی در فیلمی که توسط سایت انتخاب منتشر شد در لحظه خداحافظی با فرزندش مهدی هاشمی پیش از ورود به زندان اوین گفت: من به روشنی می بینم که ان شاء الله به زودی سالم و با نشاط بیرون می آیید و وارد جامعه می شوید برای خدمت و خداوند اجر زحمات طولانی ات را فراموش نخواهد کرد. جامعه هم به حمدلله تا کنون متوجه شده و بیشتر متوجه خواهد شد که بر تو ظلم رفت.