علیرضا زاکانی نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی و رئیس کمیسیون ویژه بررسی برجام عصر امروز با حضور در جمع دانشجویان بسیجی در لانه جاسوسی و در جلسه ای که به همت معاونت سیاسی سازمان بسیج دانشجویی تشکیل شده بود در خصوص مذاکرات هسته ای به سخنرانی پرداخت.
وی گفت: ما با یک صحنه بین المللی مواجهیم که در این صحنه یک قطب بندی جدیدی شکل گرفته از سال 1991 که شوروی فروپاشید و سه ماه قبل از آن بوش پدر نظم نوین را اعلام کرد که جهان دهکده ای به کدخدایی آمریکا خواهد بود بعد از ده سال حادثه برج های دو قلو اتفاق افتاد و بوش پسر نگاهش به شمال آفریقا و غرب آسیا معطوف شد که البته ناکام ماند. سال 85 آمریکا به جنوب لبنان و حزب الله حمله کرد و رایس اعلام کرد که ما به دنبال خاورمیانه جدید هستیم و می خواهیم تغییر را در چهار کشور عراق، سوریه، لبنان و ایران دنبال کنیم که باز هم ناکام ماندند.
زاکانی افزود: در دهه 90 سه بار به غزه حمله شد که در هر سه آنها نیز ناکام ماندند آمریکایی که داعیه جهانی دارد و از سال 1370 همه تلاش خود را انجام داده تا توانسته شوروی را متلاشی کند و پس از آن تمام تلاش خود را معطوف به ضدیت اسلام کردند طی 18 سال تلاش آمریکا برای اسلام هراسی و اسلام ستیری بود سناریویی که آمریکایی ها دنبال می کردند این بود که کمونیست و سپس اسلام را در همه ابعاد آن مقابل خودشان قرار بدهند و در مقابل این دشمن فرضی جبهه ای تشکیل داده و اروپایی ها را در جبهه خود قرار دهند
نماینده مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: سال 2009 به این نتیجه رسیدند که اسلام ستیزی ضرر و زیان جدی برای آنها دارد لذا به دنبال دو قطبی کردن اسلام میان مسلمانان با دو گروه کردن شیعه و سنی بودند و خودشان به دنبال مهار چین تلاش خود را کردند.
زاکانی با نقل قولی از اوباما ادامه داد: اوباما قول داد که 60 درصد نیروهای خودش را به جنوب شرق آسیا روانه کند وبا شمال آفریقا و خاورمیانه کار نداشته باشد. رویکرد آمریکا در چین این گونه بود که اول تلاش کرده اند سرمایه گذاری در چین را متوقف کنند و تمام گسل های بین چین را با کشورهای همسایه اش فعال کنند و این کشور را درگیر حوزه منطقه ای کنند در همین شرایط آن ها به سمت و سوی روسیه هم رفتند تا جا پای خود را در اوکراین محکم کنند و به همین دلیل چین و روسیه به هم نزدیک شدند.
وی با اشاره به اینکه با پیوند چین و روسیه دو قطب در جهان تشکیل شد افزود: چین و روسیه به هم نزدیک شدند و پیمان انرژی بستند و خودشان یک قطب را تشکیل دادند و کم کم این دو قطب در کنار قطبی که از موضع انقلاب اسلامی و بیداری اسلامی بود امکانی را فراهم کرد که ایران حامل پیام هایی از هر دو طرف باشد چرا که ایران تنها نبود ولی منشا بیداری اسلامی در سطح منطقه و جهان بود.
نماینده مجلس شورای اسلامی در ادامه بیان داشت: دو قطبی سال 1991 به یک سه قطبی تبدیل شد که چین و روسیه یک قطب آن آمریکا و هم پیمانانش یک طرف منتظر رفتار ایران بودند.
رئیس کمیسیون ویژه برجام با اشاره به پیام هایی از طرف آمریکا و چین و روسیه به ایران ادامه داد: آمریکایی ها از مسقط به ایران پیام می دادند چین و روسیه پیام های متعددی به ایران می داد و می گفتند که ما بررسی کردیم و دیدیم اسلام عقلانی برای آینده خطر آفرین نیست و می توانید مروج اسلام در کشورهای ما هم شوید و این برای ما بهتر است تا اینکه عناصر تکفیری اسلام غلط را به مردم معرفی کنند و شما اسلامی را که منبع و منشا تمدن است را در کشور ما تبلیغ کنید.
وی با تاکید براینکه ما با غرب و آمریکا جبهه های مختلفی داریم افزود: نظام سلطه هم ابزار متفاوتی را در نظر گرفته که بتواند با آنها ما را مهار کند و کارکردهای خودشان را در جهت نفی انقلاب و ضدیت با انقلاب به سمت و سویی سوق می دهند که به دنبال مسالمت و تعریف کار مشترک با ایران هستند ولی در نهایت امر بتوانند با این ابزار ضربه اساسی را به ما وارد کنند
نماینده مجلس شورای اسلامی به تشریح عملکرد حزب دمکرات در آمریکا پرداخت و افزود: جمهوری خواه ها عقیده دارند تحریم ها در ایران جواب داده و اگر این فضا ادامه پیدا کند و تحریم ها تشدید شود منجر به یک رویگردانی اجتماعی می شود و انقلاب اسلامی ساقط می شود و از این جهت با مسیری که دمکرات ها انتخاب کرده اند مخالفند چرا که دمکرات ها می گویند راه گذشته قابل تکرار نیست و سال 2011 تحریم نفتی بود و سال 2012 تحریم های اروپا علیه ایران ولی تا سال 2014 که بحث ژنو انجام شد از یک سال و نیم قبل از ژنو نفت ایران تغییر خاصی نداشته و دیگر سیر تنزلی نداشت چرا که عربستان کششی برای تولید نداشت و جهان نیز تشنه نفت ایران بود. دمکرات ها معتقدند تحریم کارایی خود را از دست داده و دیگر با این وسیله نمی شود به ایران فشار آورد.
زاکانی به تشریح اشتباهات فاحش در مذاکرات پرداخت و گفت: اگر می خواهید مذاکرات را بررسی کنید شش اشتباه فاحش در آن وجود دارد اولین اشتباه این بود که تیم مذاکره کننده جدید از نقطه صفر مذاکرات را شروع کرد و تمام تلاش های قبلی را در نظر نگرفت و تمام وعده های آلماتی و سایر عرصه های آمریکایی ها را فراموش کرد و صفر کرد.
وی با اشاره به اینکه مذاکره ایران در ابتدا فقط با امریکا بود گفت: دومین اشتباه این بود که مذاکره را یک جانبه با آمریکا برگزار کردند مذاکرات در ابتدا با سه کشور اروپایی بود و بعد دو کشور روسیه و چین اضافه شدند اما در سفر اول تیم مذاکره کننده جدید به نیویورگ سناریو تصویب شد و همان سناریو منجر به ژنو و برجام شد.
نماینده مجلس شورای اسلامی تشریح کرد: سومین اشتباه این بود که در مدل بازی غرب و مبتنی بر پیش نویس های غربی مذاکرات انجام شد. برجام یک متن نوشته شده ای است که تیم مذاکره کننده تصحیحات خود را تا جایی که توانست انجام داد ولی تیم مذاکره کننده در میدان غربی ها بازی کردند همان میدانی که برایشان تنظیم شده بود.
زاکانی با تاکید براینکه امام خمینی و رهبر انقلاب تنها روسای انقلابی هستند که فقط در میدان بازی خودشان عمل می کنند گفت: تیم مذاکره کننده با متر و سنجه آمریکایی خود را سنجید. چهارمین اشتباه این بود که قدرت کارشناسی کشور را ندیده گرفتند و از ظرفیت های تخصصی کشور استفاده نکردند. بسیاری از حقوقدان ها در بحث تصویب برجام در مجلس به ما اعتراض کردند که چرا حالا سراغ ما آمدید باید قبل از اینکه برجام امضا می شد سراغ ما می آمدید چون این سند یک سند تعهد آور است. تیم مذاکره کننده به دنبال کسانی رفت که ایده های فکری و ذهنی آنها را تایید کند و نه حقوقدانان و کارشناسان ویژه. ظریف در مجلس گفت ما در ژنو 16 نفر بودیم ولی تیم آمریکایی بالغ بر 140 نفرتیم انگلیسی 50 نفر بود و تناسب ما با آنها کمتر از یک دهم بود.
رئیس کمیسیون ویژه برجام اظهار داشت: پنجمین اشتباه این بود که از ظرفیت ها غلط استفاده شد وقتی انسان مقهور خواسته های خود می شود و حریف را کوچک می پندارد و به آینده و افقی دل بسته است این گونه می شود. در موضوعات فنی هسته ای سازمان انرژی اتمی بعد از لوزان وارد کار شد و این اشتباه بود. ششمین اشکال کتمان کاری است در این مدت شورای عالی امنیت و هم کمیته هسته ای درگیر موضوع نشد و حتی ابوترابی از شمخانی پرسید مگر می شود تیم مذاکره کننده هسته ای کار کند ولی خودسرانه راه خود را برود و شمخانی گفت به شورای عالی امنیت ملی گزارشی داده نشده و این پرونده از شورا بیرون برده شده و کمیته هسته ای به طور کامل در جریان امور نبود و جنبه کتمان کاری این نبود که دانشگاه و مجلس اطلاعات ناکافی داشته باشند خود کمیته هسته ای در متن جریان نبود.
نماینده مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه مقام معظم رهبری از کلیات برجام مطلع هستند گفت: مقام معظم رهبری کلیات مذاکرات هسته ای را رصد می کند و اینکه عده ای سعی می کنند بگویند این پرونده پرونده رهبری است را نباید بپذیریم چرا که مقام معظم رهبری کلیات را تعیین کرده و با جزییات کاری ندارد لذا باید مسئولیت این کار را روحانی و لاریجانی بپذیرند.
زاکانی تشریح کرد: کم ارزش پنداری حوزه فناوری هسته ای هم جزو این اشکالات است در برجام نیز چند اشکال واضح وجود دارد که اولین سوال من در کمیسیون برجام همین بود که آیا شما اصلا آمریکا را دشمن می دانید؟ چون این سند برای تنظیم روابط بین دو دشمن تنظیم نشده است.
وی در ادامه تاکید کرد: از طرف آمریکایی ها کاملا این موضوع واضح است که این سند را با دشمن خود امضا کرده ولی این سند سندی است که اگر بنا بوده ما با دشمنان خود این سند را بنویسیم مسلما این گونه نبود. از طرف آنها در نهایت سختی و دقت و از طرف ما در نهایت اعتماد، سادگی و اطمینان به عدم خوی سلطه گری آمریکا سند نوشته شده است.
زاکانی افزود: این سند سند بسیار تودرتویی است و کلماتش آنقدر پیچیده است که در انتهای سند به این نتیجه می رسیم که چه کلاه بزرگی بر سر ایران رفته در حالی که اگر بندهای اولیه آن را بخوانید فکر می کنید کلاه بزرگی سر آمریکا رفته مثلا در کلیات گفته شده تحریم های اروپا لغو می شود ولی در زمینه دوم این قضیه بسط داده شده و در ضمیمه 5 زمان آن تعیین شده است و اشکال جدی دیگر تودرتو بودن و نگاه سطحی به ماجرا است.
رئیس کمیسیون ویژه برجام با اشاره به اینکه در بین نمایندگان مجلس دو نگاه متفاوت وجود دارد گفت: یک نگاه نگاه لاریجانی و دوستانش است که به دنبال تفسیر خوب از برجام هستند و نگاه واقع بینانه نداشتند و همین مشکل را ما در ارائه گزارش داشتیم چرا که آنها می گفتند اگر گزارش دقیقی داده شود آمریکایی ها می فهمند مشکلات کار کجاست و اشکالی که به ما می گرفتند این بود که چرا دقت کرده اید.
نماینده مجلس شورای اسلامی افزود: اشکال سوم این بود که این سند تمام شرایط و تعهداتی که باید انجام دهیم را به صورت شفاف و دقیق نوشته در صورتی که وعده های طرف مقابل مبهم است وگام های ما مقدم به گام های آن ها باشد.
زاکانی با اشاره به اینکه ما باید راستی آزمایی شویم گفت: ساز و کارهای رسیدگی دعوای ما با طرف مقابل طوری است که اگر ما حق هم داشته باشیم باز طرف مقابل پیروز است و بر پیش فرض های غلطی این سند استوار است. وعده برداشتن تحریم ها نادرست است و باید با مردم برخورد صادقانه و درست داشته باشیم.
رئیس کمیسیون ویژه برجام با تاکید براینکه برجام یک طرح شعاری است گفت: این طرح یک طرح شعاری است و نمی تواند ریل گذاری و قانونگذاری درست داشته باشد جهان امروز به سه قطب تقسیم شده که همان طور که گفته شد قطب آمریکا و هم پیمانان آن، قطب دوم چین و روسیه و قطب سوم ایران و بیداری اسلامی است امروز در سوریه اتفاقی افتاده که ظرفیت قطب دوم در جهت اهداف قطب سوم به استخدام درآمده و ما به جای آنکه در قطبی از جهان عضو شویم داریم از ظرفیت های قطب دیگر برای اهداف خود بهره می بریم.
نماینده مجلس شورای اسلامی به سخنان بلژینسکی اشاره کرد و افزود: او اعلام کرد که دهه های آینده شاهد دو تفکر هستیم یکی تفکر غربی و دیگری تفکر اسلامی که از ایران برخواسته و قطب دوم می داند ماندگاری خودش در بسیاری از موضع ها معطوف همیاری با قطب سوم است.
زاکانی در ادامه به سوالات دانشجویان بسیجی پاسخ داد.
وی درباره پسابرجام و وظیفه دانشجویان در این دوره گفت: این همان نگاهی است که برجام را سر پلی می داند که می توان گفت شیطان بزرگ می خواهد از طریق آن در سایر عرصه های زندگی ما رسوخ کند لذا وقتی از پس از برجام سخن می گوییم باید به ابعاد امنیتی، دفاعی، سیاسی و فرهنگی آن توجه کرد. دانشجو باید به پیام های سیاسی و اجتماعی بپردازد و مطالبه اش باشد. بعد سیاسی وفرهنگی مهم است و باید دانشجویان در کلیات برجام دقت کنند چرا که این کلیات مبدا تغییر ذائقه های مردم است.
نماینده مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه عده ای می خواهند قبح جنایت کاری آمریکا را بریزند گفت: شما دانشجویان بسیجی باید این قضیه را برای مردم روشن کنید و به عنوان جریان دانشجویی از این منظر نگاه کنید که چگونه جامعه را در مدار انقلاب اسلامی قرار بدهید و این گونه توانسته اید وظیفه خود را انجام دهید.
زاکانی به گفته هاشمی اشاره کرد و افزود: هاشمی اخیرا گفته بود آژانس فقط به دنبال شفافیت است این بزرگترین مسئولیت جریان دانشجویی است که زمان شناس باشد و جوهر و بصیرت را در جامعه منتقل کند. لاریجانی و ابوترابی علاقه مند هستند تفسیر خودشان را از برجام داشته باشند و این هشدار را فراموش نکنید از یک سال و نیم پیش دوم خردادی ها دنبال این هستند که لاریجانی و ابوترابی را به خود علاقه مند کنند.
رئیس کمیسیون ویژه برجام با تاکید براینکه در کمیسیون برجام به صددرصد اهداف خود رسیدیم افزود: کمیسیون برجام وظیفه طرح دادن نداشت ما وظیفه داشتیم گزارش تنظیم کنیم و گزارش را در صحن مجلس قرائت کردیم و این گزارش چارچوب های مشخصی داشت و هیچ کس نمی تواند بگوید این گزارش غلط است. دولت هیچ علاقه ای نداشت که مجلس در این مسئله دخالت کند و حتی کار به نصیحت اخلاقی رسید. لاریجانی هم علاقه نداشت. مگر قطع نامه 598 هم به مجلس آمد و تصویب شد اما تدبیر مقام معظم رهبری باعث شد برجام به مجلس وارد شود. مسئولیت مجلس و دولت به عنوان دو حلقه متصل به هم در این قضیه وجود دارد و مجلس باید اشکالات مذاکرات را بفهمد و مرتفع کند پس مجلس مبتنی به وظیفه قانونی وارد شده و گزارش تنظیم کرد و گزارش را قانونا ارائه داد. ما به ازای آن باید طرحی تنظیم می شد یا دولت لایحه می داد ولی چون دولت اصولا اعتقادی به آمدن برجام به مجلس نداشت لایحه هم نداد لذا لاریجانی طرحی را که از دو ماه پیش آمده کرده بود ارائه کرد.
نماینده مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: ما مسیر تفاهم را انتخاب کردیم و گفتیم این امر امر ملی است و به هیچ وجه نگاه سبکی و جناحی به موضوع نداشته باشیم و حتی اگر خطایی در برجام می دیدیم طرف ایرانی را محکوم نمی کردیم و خباثت آمریکایی ها را می دیدیم ولی این که بخواهیم سر تعظیم بر این خباثت فرود آوریم غیرممکن است.
زاکانی در پاسخ به سوال دانشجویی مبنی بر جلسه حجازی، شمخانی و لاریجانی پیش از تصویب برجام گفت: این جلسه یک جلسه دروغی است و اصلا تشکیل نشده و آن چه که گفته شده بود این بود که حجازی، شمخانی و لاریجانی جلسه ای داشتند و سه نفری این طرح را تنظیم کردند ولی من همان جا در مجلس به کوچک زاده گفتم این یک حرف دروغ هستم و چون مطلع هستم و در این دو ماه در متن ماجرا بوده ام ولی متاسفانه این اتهامات غلط به بعضی افراد وارد شد.
وی در پاسخ به سوال دانشجویی مبنی بر رفتارهای متناقض صالحی گفت: قبل از برجام و پس از لوزان صالحی گفت دعا کنید آمریکایی ها برجام را بر هم بزنند ما از رفتارهای وی تعجب نمی کنیم چرا که این مواضع دست خوش تغییرات زیادی شده است.
نماینده مجلس شورای اسلامی درباره 5 عضو جدا شده از کمیسیون برجام گفت: چینش این 5 نفر یکی نیست و عجیب است که این 5 نفر با هم بیانیه صادر کردند دو نفر از این 5عضو جدا شده از برجام یعنی تاج گردون و پزشکیان سابقه اصلاح طلبی دارند منصور آرانی از حامیان دولت در مجلس است این دوستان اعتقاد داشتند که در این کمیسیون ما روی متن کار نکنیم و راجع به شرایط و مشکلات جامعه حرف بزنیم دیگری راجع به روش مندی کار اشکال می گرفت و نفر سوم هم می گفت گزارش ندهید که اگر گزارش بدهید طرف مقابل اشکالات را می فهمد.
رئیس کمیسیون ویژه برجام تصریح کرد: حقیقت پور و بروجردی دو عضو دیگر کمیسیون برجام بودند که از این کمیسیون جدا شدند این افراد از اصولگرایانی هستند که تمایل به طیف لاریجانی دارند و علاقه مندند آنچه مطلوب است در گزارش نوشته شود این افراد اعتراضات غیرمنطقی و غیرقانونی داشتند و تمام آنچه در کمیسیون انجام شد براساس قانون بود و به همین خاطر هیچ کس نمی توانست از آن ایرادی بگیرد.
وی در پایان درباره تحصن مقابل مجلس خاطر نشان کرد: ما میدان و ملاک اولیه ای داریم که باید همان میزان باشد و هر آنچه مایه دو قطبی کردن جامعه یا زمینه ایجاد شقاق بین افراد جامعه باشد بیش از نفی ضرر دارد لذا من گفتم که این کار غیرقانونی نیست ولی شما نگاه کنید و ببینید این کاری که انجام می شود چه قدر حساسیت برانگیز است و چه قدر اثر مثبت یا منفی می گذارد و این تحصن بهانه عده ای خوش خیال برجام در مجلس بود که ما را تحت فشار قرار دهند و من هیچ اظهارنظری در این موضوع نکردم.
سه شنبه 94/7/28 |
توسط : ریحانه