سیاست مقولهی پیچیدهای است. برخی آن را دنیای هزار رنگ مینامند و بعضی به راه رفتن بر لبهی تیغ تشبیهش میکنند. به خصوص اگر فرد سیاستمدار، منافع و امیال شخصی خود را ملاک عمل در این لبهی تیغ قرار دهد؛ آن وقت است که عجیب نخواهد بود اگر او امروز موضعی اتخاذ کند که 180 درجه با مواضع دیروزش در تناقض است.
اکبر هاشمی رفسنجانی چند سالی است که نوک پیکان حملات خود را به سمت شورای نگهبان قانون اساسی و سایر نهادهای انقلابی نشانه رفته است. وی با نظارت استصوابی شورای نگهبان سر ناسازگاری دارد، نظارتی که به تشخیص صلاحیت کاندیداها منجر شده و مانع از آن میشود که افراد فاقد تخصص و صلاحیت که حضرت امام در وصیتنامهی خود از آنها به «نااهلان و نامحرمان» تعبیر میکند؛ وارد نهادهای تصمیمگیری و اجرایی کشور شوند. او البته خود نیز زخم خورده از این شیوهی نظارت است، آنجا که برای انتخابات ریاست جمهوری سال 92، صلاحیتش برای کاندیداتوری احراز نشد. بماند که برخی ریشهی این رد صلاحیت را در ضعف و ناتوانی جسمی او میدانند و برخی دیگر در دخالت مستقیمش در شورش فتنهگون اشرافیت علیه جمهوریت نظام در سال 88.
وی چندی قبل در اظهاراتی عجیب و خارج از عرف با متهم کردن این شورا به مداخله در انتخابات گفته بود: "مردم ما در بدترین شرایطی که از طرف شورای نگهبان، دولت و نهادهای امنیتی برای جلوگیری از انتخابات درست تحت فشار زیاد بودند، متحول شدند و مردم این تحول را به وجود آوردند."منظور هاشمی، انتخاب حسن روحانی در انتخابات 92 بود. این تنها یکی از بسیار حملات رفسنجانی و اعوانش به شورای نگهبان طی یکی دو سال اخیر است.
مجلس خبرگان رهبری نیز یکی دیگر از نهادهای انقلابی نظام اسلامی است که اخیرا توسط هاشمی رفسنجانی، تفسیر به رای شده است. وی روز یکشنبه 22 آذرماه در مصاحبه با یک خبرگزاری تندروی نزدیک به اصلاحطلبان، از لزوم نظارت مجلس خبرگان بر رهبری و نهادهای زیرمجموعهی آن گفت و این امر را یکی از وظایف مجلس خبرگان دانست. وی همچنین تلویحا از تمایل خود برای خارج شدن تایید صلاحیت کاندیداهای خبرگان از روند شورای نگهبان خبر داد.
این سخنان هاشمی رفسنجانی شاید به تنهایی صرفا اظهارنظر فردی باشد که برداشتی غیرمنطبق با قانون اساسی مصوب مردم ایران دارد. اما ماجرا آنجا جذابتر میشود که مواضع فعلی وی را در کنار سخنان و مواضع سه دهه پیش او بسنجیم، هنگامی که رفسنجانی در اوج قدرت بوده و در اغلب تصمیمگیریهای اصلی کشور نقش داشت، بنابراین دلیلی برای مخالفت با قانون اساسی و شورای نگهبان آن نمیدید.
نظر هاشمی رفسنجانی درخصوص نظارت استصوابی شورای نگهبان بر انتخابات خبرگان رهبری در دههی 60
مصاحبه با خبرنگاران داخلی 1 آذر 1361
«شرایطی که برای خبرگان لازم است، شورای نگهبان بررسی میکند و کسانی که ثبت نام کردهاند در شورای نگهبان مطرح میشوند، اگر آنها صالح شناخته شدند صلاحیتشان اعلام میشود و در نتیجه آنها مورد قبول هستند و مردم میتوانند به هرکدامشان که نظر داشتند رای بدهند.»
وظایف مجلس خبرگان از دیدگاه هاشمی رفسنجانی در دههی 60
مصاحبه با خبرنگاران داخلی 1 آذر 1361
«مجلس خبرگان فقط برای تعیین رهبر است، درصورتی که مردم فردی را برای رهبری تشخیص نداده باشند (...) مجلس خبرگان مسئولیتش آغاز خواهد شد. وظایف مجلس خبرگان همین قدر خواهد بود.»
مصاحبه با مجلهی شاهد 15 آذر 1361
«مجلس خبرگان کار چندانی ندارد. مجلسی است که اعضای انتخابی آن در محل کارشان، هرجا هستند مشغول میمانند و در سال ممکن است یک یا دوبار بیایند و جمع شوند (...) اینها فقط یک کار دارند و آن هم مربوط به انتخاب رهبر است. اگر خدای نکرده ما روزی نیاز به جانشین رهبر پیدا کنیم (...) آن روز این مجلس کارش جدی میشود و باید بیایند و بنشینند و رهبری را تعیین کنند.»
منبع: کتاب «هاشمی رفسنجانی، مصاحبهها، سال 1361» زیر نظر محسن هاشمی
به نقل از پایگاه اطلاعرسانی دفتر مقام معظم رهبری، همزمان با هفدهم ربیع الاول، خجسته سالروز میلاد پیامبر اعظم حضرت محمد (ص) و حضرت امام صادق (ع)، مسئولان نظام، میهمانان شرکت کننده در کنفرانس وحدت اسلامی، سفرای کشورهای اسلامی و جمعی از قشرهای مختلف مردم، صبح امروز با حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامی دیدار کردند.
رهبر انقلاب اسلامی در این دیدار ضمن تبریک سالروز میلاد پیامبر عظیم الشأن اسلام(ص) و حضرت امام صادق(ع) با اشاره به دمیده شدن روح زندگی و معنویت واقعی و احیای دنیای مرده و آفت زده جاهلیت با ظهور اسلام و ولادت و بعثت پیامبر(ص)، مهمترین وظیفه امروز دنیای اسلام بویژه علماء و روشنفکران راستین را «تلاش مجدانه و مجاهدانه» برای دمیدن روح واقعی اسلام و معنویت در دنیای پر از ظلم و تبعیض و قساوت کنونی دانستند و تأکید کردند: امروز نوبت دنیای اسلام است که با استفاده از دانش و ابزارهای جهانی و همچنین عقل و خردمندی و تدبر و بصیرت، در جهت برپایی «تمدن نوین اسلامی» حرکت کند.
حضرت آیت الله خامنه ای گرامیداشت میلاد پیامبر(ص) را در مقابل وظیفه مورد انتظار از دنیای اسلام، بسیار کوچک برشمردند و گفتند: امروز وظیفه امت اسلامی، فقط گرامیداشت میلاد یا بعثت پیامبر اسلام (ص) نیست بلکه دنیای اسلام باید اهتمام خود را رسیدن به تمدن نوین اسلامی قرار دهد.
ایشان افزودند: تمدن نوین اسلامی به معنای تجاوز به سرزمین ها، پایمال کردن حقوق انسانها و تحمیل کردن اخلاق و فرهنگ خود به ملتها نظیر آنچیزی نیست که تمدن غربی انجام داد بلکه به معنای هدیه کردن فضیلت الهی به بشریت و ایجاد زمینه برای تشخیص مسیر صحیح بوسیله خود انسانها است.
رهبر انقلاب اسلامی با اشاره به استفاده غرب از دانش و فلسفه دنیای اسلام برای پایه ریزی تمدن خود، خاطرنشان کردند: این تمدن اگرچه جلوه های زیبایی از فناوری، سرعت، سهولت و ابزارهای مختلف زندگی ارائه کرد اما برای بشریت خوشبختی، سعادت و عدالت به ارمغان نیاورد و در درون خود نیز دچار تضاد شده است.
حضرت آیت الله خامنه ای تأکید کردند: تمدن غرب با ظاهر پر زرق و برق خود، اکنون از لحاظ اخلاقی فاسد و از لحاظ معنوی پوک شده است به گونه ای که خود غربی ها به این واقعیت اذعان می کنند.
ایشان با تأکید بر اینکه اکنون نوبت دنیای اسلام است تا در جهت پایه ریزی شالوده تمدن نوین اسلامی گام بردارد، گفتند: برای رسیدن به این هدف، امیدی به سیاستمداران دنیای اسلام نیست و باید علمای دین و روشنفکران راستین که قبله آنها غرب نیست، اقدام به روشنگری در میان امت اسلامی کنند و بدانند که برپایی این تمدن، امکان پذیر است.
رهبر انقلاب اسلامی با اشاره به ظرفیت ها و توانایی های دنیای اسلام از جمله سرزمین های خوب، موقعیت جغرافیایی ممتاز، منابع طبیعی فراوان، و نیروی انسانی با استعداد، خاطرنشان کردند: اگر این ظرفیت ها با تعالیم واقعی اسلام درهم آمیخته شوند، امت اسلامی می تواند آفرینش های هنرمندانه خود را در عرصه های علم و سیاست و فناوری و همچنین عرصه های اجتماعی به ظهور برساند.
حضرت آیت الله خامنه ای نظام جمهوری اسلامی ایران را یک نمونه از امکان رسیدن به این اهداف بزرگ برشمردند و افزودند: ایران قبل از پیروزی انقلاب اسلامی، از لحاظ علمی، سیاسی و اجتماعی، عقب افتاده و از لحاظ سیاسی، منزوی و از لحاظ شئونات کشور کاملاً وابسته بود اما امروز به برکت اسلام، ملت ایران هویت و شخصیت خود را نشان داده و کشور به پیشرفتهای مهمی در علم و فناوری و دانش های نوین رسیده و جزو چند کشور برتر در این عرصه ها است.
ایشان این نمونه را قابل تعمیم برای همه دنیای اسلام دانستند و تأکید کردند: رسیدن به این جایگاه شرط دارد و شرط آن نیز، کوتاه شدن سایه سنگین ابرقدرتها از ملتها است که البته هزینه هم دارد زیرا رسیدن به اهداف بزرگ بدون دادن هزینه امکان پذیر نیست.
رهبر انقلاب اسلامی با تأکید بر اینکه در تمدن اسلامی بر خلاف تمدن غرب، هیچ کشوری با زور تحت سلطه قرار نمی گیرد، افزودند: در پایه ریزی تمدن نوین اسلامی نباید نگاهمان به غربی ها باشد و نباید به لبخند و اخم آنها توجه کنیم بلکه باید با اتکاء به تواناییها و ظرفیت های خود، در مسیر صحیح حرکت کنیم.
حضرت آیت الله خامنه ای یکی از ابزارهای دشمنان برای جلوگیری از برپایی تمدن نوین اسلامی را ایجاد تفرقه میان مسلمانان دانستند و گفتند: از هنگامیکه موضوع شیعه و سنی در ادبیات مقامات و سیاستمداران امریکایی مطرح شد، اهل فهم و اهل نظر نگران شدند زیرا مشخص بود آنها بدنبال یک توطئه جدید و خطرناک تر از قبل هستند.
ایشان با تاکید بر اینکه امریکاییها با اصل اسلام مخالف هستند و نباید فریب اظهارات آنها را در حمایت از برخی فرقه ها، خورد خاطرنشان کردند: اظهارات رئیس جمهور قبلی امریکا بعد از ماجرای یازده سپتامبر که سخن از جنگ صلیبی بر زبان آورد، در واقع نشان دهنده جنگ دنیای استکبار با اسلام است.
رهبر انقلاب اسلامی، اظهارات مقامات فعلی امریکا مبنی بر موافقت با اسلام را خلاف واقع و نشانه نفاق آنها دانستند و گفتند: مقامات فعلی امریکا با اصل اسلام مخالف و برخلاف اظهاراتی که می کنند، بدنبال ایجاد اختلاف میان مسلمانان هستند و نمونه آن هم ایجاد فرقه هایی تروریستی همچون داعش و فرقه های دیگر است که با پول وابستگان به امریکا و کمک های سیاسی آنان بوجود آمده و فجایع کنونی را در دنیای اسلام به بار آورده اند.
حضرت آیت الله خامنه ای با تأکید بر اینکه اظهارات مقامات امریکایی مبنی بر موافقت با سنی و مخالفت با شیعه، دروغ است افزودند: مگر مردم غزه که آنگونه مورد تهاجم و تعرض قرار گرفتند، سنی نبودند و یا مردم کرانه باختری که اینگونه تحت فشار هستند سنی نیستند.
ایشان با اشاره به اظهارات یک سیاستمدار امریکایی مبنی بر اینکه «دشمن امریکا، اسلام گرایی است» تأکید کردند: برای امریکاییها شیعه و سنی تفاوتی ندارند، آنها با هر مسلمانی که بخواهد براساس احکام و قوانین اسلامی زندگی و برای آن مجاهدت کند، مخالف هستند.
رهبر انقلاب اسلامی مشکل اصلی امریکاییها با مسلمانان را، پایبندی و تقید به احکام و دستورات اسلام و تلاش برای پایه ریزی تمدن اسلامی دانستند و خاطرنشان کردند: به همین دلیل است، هنگامی که بیداری اسلامی آغاز شد، آنها سراسیمه و نگران شدند و تلاش کردند آن را مهار کنند که در برخی کشورها نیز موفق شدند اما بیداری اسلامی نابود شدنی نیست و به لطف الهی، به اهداف خود خواهد رسید.
حضرت آیت الله خامنه ای هدف اصلی جبهه استکبار را ایجاد جنگ داخلی میان مسلمانان و نابودی زیر ساخت های کشورهای اسلامی همچون سوریه، یمن و لیبی دانستند و گفتند: نباید در مقابل این توطئه ساکت نشست و تسلیم شد بلکه باید با کسب بصیرت و حفظ استقامت در مقابل توطئه ها ایستاد.
ایشان با انتقاد از سکوت دنیای اسلام در قبال استمرار فشار بر مسلمانان بحرین و همچنین نزدیک به یک سال بمباران شبانه روزی یمن، و اوضاع سوریه و عراق، به قضایای اخیر نیجریه اشاره کردند و افزودند: چرا باید در مورد شیخِ مصلحِ تقریبی و مؤمن اینگونه فاجعه آفرینی شود و حدود یک هزار نفر کشته شوند و فرزندان او به شهادت برسند و دنیای اسلام ساکت بماند؟
رهبر انقلاب اسلامی تأکید کردند: اهداف دشمنان اسلام بسیار خطرناک است و وظیفه همه ، بصیرت و بیداری است و در این میان وظیفه علمای اسلام و روشنفکران راستین است که با مردم و سیاستمداران دارای وجدان بیدار صحبت و واقعیت ها را بیان کنند.
حضرت آیت الله خامنه ای خاطرنشان کردند: هنگامی که دنیای زر و زور با همه توان به دنبال طراحی های خطرناک برای دنیای اسلام است، کسی حق ندارد به خواب برود و متوجه واقعیت ها نباشد.
پیش از بیانات رهبر انقلاب اسلامی، روحانی رئیس جمهور با تبریک میلاد نبی مکرم اسلام (ص) و حضرت امام صادق (ع)، پیامبر اسلام را اسوه اخلاق و پاکدامنی خواند و افزود: حضرت محمد (ص) درس وحدت، اتحاد و برادری را برای جهان به ارمغان آورد.
رئیس جمهور با بیان اینکه امروز بیش از هر زمان دیگر نیازمند پیروی ازنبی مکرم اسلام هستیم، گفت: با وحدت ملت و هدایت رهبر بزرگمان در برابر قدرتهای جهان به پیروزی رسیدیم و راه این پیروزی ادامه خواهد داشت.
وی با اشاره به در پیش بودن دو انتخابات مجلس خبرگان رهبری و مجلس شورای اسلامی، این انتخاباتها را آزمون عظمت جهانی کشور دانست و افزود: همه باید به فکر پیروزی نظام اسلامی و کشور در این انتخابات باشیم.
روحانی به حماسه ایرانیان در 9 دی سال 88 نیز اشاره و تاکید کرد: 9 دی ، روز دفاع ملت ایران از خاندان رسالت، دفاع از نظام، قانون و دفاع از ولایت فقیه و ولی فقیه بود.
رئیس جمهور گفت: امنیت امروز جمهوری اسلامی ایران در سایه برنامه ها و تدابیر رهبر معظم انقلاب تامین شده است و شکر این نعمت با وحدت بیشتر و کمک به دنیای اسلام برای نجات کشورها از تروریسم و دخالت بیگانگان میسر خواهد بود.
روحانی با بیان اینکه دشمنان، جهان اسلام را به جان یکدیگر انداخته اند، گفت: اگر کشورهای بزرگ اسلامی در کنار یکدیگر به فکر مسائل عامه مسلمین بودند،به راحتی مشکلات منطقه حل و فصل می شد.
وی با بیان اینکه برخی کشورهای اسلامی به جای تعامل فرهنگی و اقتصادی با یکدیگر ، با قدرتهای بیرون منطقه تعامل می کنند، افزود: جای تاسف است که کشوری از پیروزی یک ملت در عرصه سیاسی ناراحت باشد و سرمایه سیاسی جهان اسلام را به ثمن بخس در اختیار قدرتهای بیگانه قرار دهد.
رئیس جمهور اضافه کرد: کشوری که بیشترین نقش را در کاهش قیمت نفت داشت، اکنون بودجه سال آینده خود را با کسری صد میلیارد دلاری بسته که این نشان می دهد، کسی که چاه برای دیگران می کَند اول خود در آن خواهد افتاد.
در پایان این مراسم جمعی از میهمانان شرکت کننده در کنفرانس وحدت اسلامی، از نزدیک با رهبر انقلاب اسلامی دیدار کردند.
علی جنتی عضو کابینه دولت در جریان سفری 2 روزه به مرکز هرمزگان، در خلال سخنان خود شامگاه دوشنبه در همایش وحدت و همدلی که با حضور استاندار هرمزگان و علمای اهل سنت و تشیع برگزار شد، در گفتههایی مرتبط با تحریمها و مدیریت کشور توسط دولت در فضای کنونی، گفت: در رویه جدید که قرار بود، اورانیوم از کشور خارج شود باید گفت تاکنون یک گرم اورانیوم هم از کشور خارج نشده است و این در حالیست که 200 کیلوگرم کیک زرد وارد کردهایم.
وزیر ارشاد در حالی این سخنان را مطرح کرد که در ساعاتی پیش علیاکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی خبر خروج اورانیوم از کشور را رسانهای کرده بود.
رئیس سازمان انرژی اتمی نیز امروز با تأیید پایان تبادل اورانیوم غنی شده با کیک زرد گفته است: 11 تن اورانیوم غنی شده به روسیه ارسال و 200 تن کیک زرد دریافت کردیم، که براساس محاسبات باید 80 تن کیک زرد میگرفتیم، ولی شرایطی پیش آمد که 200 تن دریافت کردیم.
در اینجا این سوال مطرح است که چگونه وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی که باید در زمینه مسائل فرهنگی اظهارنظر کند، با ارائه اطلاعات و آمار عجیب درباره مهمترین موضوعات کشور شأنیت جایگاه مهم مسئولیت خود را زیر سوال میبرد و بدون اطلاع دقیق، مطالب غیرواقعی که در تخصص و مسئولیت وی نیست، بیان میکند.